[layerslider id=”9″]

Directievoering, Bouwmanagement en Esthetisch advies

Ik ben 30 jaar werkzaam geweest bij verschillende Amsterdamse architectenbureaus, de laatste 15 jaar bij Hans van Heeswijk architecten, waar ik tevens directielid was, verantwoordelijk voor het financiële beleid. Omdat ik de daadwerkelijke realisatie van een ontwerp het meest boeiende onderdeel vind van het architectenwerk, heb ik mij vanaf de start van mijn architectenloopbaan in toenemende mate gericht op de proces- en uitvoeringsfase en het kostenmanagement. De kwaliteit van een project wordt gewonnen door binnen een ontwerpteam op goede wijze alle disciplines te integreren, de kosten te beheersen en vervolgens in een bouwteam alle bouwers net dat stapje extra te laten doen.
Zo was ik de afgelopen jaren directievoerder bij de uitvoering van Museum MORE in Gorssel. Ondanks een uiterst scherpe aanbesteding is een prachtig gebouw gerealiseerd zonder enige noemenswaardige meerkosten en binnen de geplande bouwtijd van 14 maanden. Als directievoerder verdiep ik me grondig in de kosten en de inhoud van het project, waardoor ik open en transparant ieder gesprek daarover aan kan gaan. Door in te zoomen op en rekening te houden met ieders belang win ik vertrouwen en voorkom ik dat discussies tot vertraging en kostenoverschrijdingen leiden. Na de opleveringen afgelopen jaar van dit museum en van het Van Gogh Museum, heb ik besloten een zelfstandige Adviespraktijk te starten. Ik wil mijn ervaring als projectbegeleider en realisator breder inzetten, dan alleen vanuit een architectenrol.
Als Directievoerder en Esthetisch adviseur zal ik een onderscheidende en toegevoegde bijdrage leveren in ieder Bouwproces.

Bouwbegeleiding Particulieren en kleine Organisaties

Als Makelaar van Dromen bied ik ook bouwkundige ondersteuning voor particulieren. Als onafhankelijk adviseur begeleid ik ontwerpprocessen, aanbestedingen en/of uitvoeringsfases. Mijn ervaring en kostendeskundigheid is prijsdrukkend en inhoud verhogend in alle richtingen. Niet alleen de opdrachtgever heeft baat bij een goede controle van de kosten en de inhoud van het werk. Ook een bouwende partij of een gecontracteerde architect zal er baat bij hebben als een eventueel aanwezig wantrouwen door mijn inbreng wordt weggenomen. Ik onderscheid me doordat ik een expliciete bouwkundige achtergrond heb, zowel in het ontwerpen van bouwprojecten als in het begeleiden van de uitvoering.

Ontwerpfase

– Hulp bij het opstellen van een Programma van Eisen en de ontwerpuitgangspunten,

– Inschakelen / selecteren externe adviseurs, ontwerpers of tekenaars,

– Kostenbegeleiding

– Beoordeling werkzaamheden ontwerpers en adviseurs

– Begeleiden bij de te nemen juiste beslissingen

– Aanvraag van de benodigde vergunningen.

 

Aanbestedingsfase

– Schrijven of laten schrijven van een technische omschrijving,

– Opvragen van offertes en controle van de ingediende prijzen,

– Adviseren over de keuze van de goede bouwer(s).

Uitvoeringsfase

– Begeleiding van de uitvoering, controle en overleg,

– Kostenbegeleiding,

– Begeleiding van de oplevering.